Er gaat niets boven een gloednieuwe verflaag om een kamer volledig te transformeren. Maar met een overweldigende selectie van verfopties die er zijn en zoveel manieren om een kleine misstap te maken, zal zelfs de meest voorbereide schilder ongetwijfeld een fout maken. Gelukkig hebben we enkele eenvoudige oplossingen gevonden voor veelvoorkomende schilderfouten, zodat u kunt leren schilderen als een professional.
1 Het verkeerde penseel gebruiken
Als je ooit merkt dat je worstelt met een verfbeurt, controleer dan of je het juiste type penseel gebruikt. Het aanbrengen van latexverf op waterbasis met een kwast met natuurlijke haren zal resulteren in haren die slap worden door het absorberen van het water in de verf, waardoor de verf bijna onmogelijk te verspreiden is. Met een kwaliteitsborstel kom je al ver, maar het bereiken van een gladde, professionele afwerking begint met het bepalen van de juiste applicator voor de klus. Borstels met natuurlijke haren werken het beste met verf op oliebasis. Synthetische borstels, gemaakt van nylon en polyester, passen perfect bij latexverf op waterbasis.
2 De schilderstape te lang laten staan
Voor strakke lijnen en scherpe randen is schilderstape een must. Taping zorgt voor professioneel ogende resultaten, maar als het langere tijd wordt aangebracht, kan de verf bij het verwijderen afbladderen. Idealiter wordt de tape ongeveer een uur nadat u klaar bent met schilderen verwijderd. Maar als je het te lang laat zitten en de verf begint op te komen, heb je geen pech. Gebruik een scheermesje om voorzichtig langs de rand van de tape te scoren terwijl je deze terugtrekt. Je kunt ook proberen om een föhn te gebruiken om de lijm op te warmen en los te maken, en gebruik je vingers om hem van de muur af te rollen.
3 Het weer negeren
Verf is niet zo goed bestand tegen extreme temperaturen, dus als je aan een verfproject begint, moet je rekening houden met het weer. Een hoge luchtvochtigheid vertraagt de droogtijd van verven op waterbasis. Vriestemperaturen voorkomen dat de verf gelijkmatig droogt, waardoor barsten en afbladderen ontstaan. Extreme hitte zal de verf doen borrelen of de verf te snel drogen, waardoor je een ongelijkmatige afwerking krijgt. Als je verf niet goed wordt aangebracht, neem dan contact op met de fabrikant om te zien wat de optimale temperatuur is voor de verf. Het kan zijn dat u aanpassingen moet maken, zoals het gebruik van een kachel of draagbare airconditioner, of uw project opnieuw moet plannen voor een andere dag.
4 Het belang van primer vergeten
Wanneer u van een donkere verfkleur naar een lichtere kleur gaat, wordt primer van onschatbare waarde om te voorkomen dat de oude kleur doorloopt. Net zoals doorbloeden optreedt bij drastische kleurveranderingen, kan het ook gebeuren bij het schilderen van hout. Hout bevat van nature tannines, die in natte toestand naar het oppervlak kunnen migreren en vlekken en verkleuring kunnen veroorzaken. U kunt dit probleem oplossen door het hout voor het schilderen af te dichten met een tannineblokkerende primer. Als er aanzienlijke doorbloeding is, overweeg dan om twee lagen primer te gebruiken voordat u de nieuwe kleur aanbrengt.
5 Rolmarkeringen op het plafond krijgen
De ruimte waar de muur het plafond raakt, laat niet veel ruimte voor onnauwkeurigheid. Bij het aanpakken van deze krappe ruimte, is het gemakkelijk om met de roller tegen het plafond te stoten, wat een lastige bijwerkklus oplevert. Is de verf nog nat, spuit dan direct wat glazenwasser op de plek en veeg deze weg. De beste manier om dit probleem te voorkomen, is door het plafond af te plakken en op een horizontale strook verf te borstelen om de bovenste vijf centimeter van de muur te bedekken. Dit geeft je een royale bufferzone, waardoor je uit de buurt van het plafond kunt blijven.
6 Verf op waterbasis gebruiken bovenop behang
Over behang schilderen is niet moeilijker dan het schilderen van een andere muur, maar er is één voorbehoud. Verven en primers op waterbasis kunnen behanglijm reactiveren, waardoor deze gaat borrelen of loslaten. Gebruik in plaats daarvan een primer op oliebasis om problemen met een goede hechting te voorkomen.